Oer ontbijtkoek

Voedingscoach Zwolle - leefstijl en voeding - recepten

Oer ontbijtkoek

 

Wat doe je erin?

  • 100 gram amandelmeel – eigenlijk ontzettend gemalen amandelen
  • 100 gram boekweitmeel – vroeger werden er pannenkoeken en poffertjes van gemaakt
  • 45 gram honing (eventueel Steviali Holy hon)
  • 45 gram palmsuiker (eventueel Sukrin Gold)
  • 2 eetlepel gebroken lijnzaad laten wellen in 6 eetlepels water OF
  • 1 ei
  • 100 ml kokosmelk
  • 3 theelepels koekkruiden
  • 3 theelepels kaneel
  • 4 theelepels bakpoeder
  • Optioneel: ruim 3 eetlepels gembersiroop, LET OP, laat je deze weg doe dan 175 ml kokosmelk in in plaats van 100 ml kokosmelk
  • Optioneel: 4 bolletjes bakgember in stukjes gehakt of 2 eetlepels gehakte bakgember – om de Slome Sjonnie een beetje pit te geven!
  • Optioneel: 2 handjes gemengde ongezouten ongebrande noten gehakt tot kleine stukjes

 

Hoe maak je het?

  • Doe de eetlepels gebroken lijnzaad in een bakje en voeg er 4 eetlepels water aan toe. Laat dit even wellen (of gebruik 2 eieren)
  • Pak een klein bakblik (een gewoon cakeblik is vaak wat te groot, er zijn kleinere versies te koop) en bekleed deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Pak een goede beslagkom en doe daar eerst de droge bestanddelen in: amandelmeel, boekweitmeel, de palmsuiker/Sukrin Gold, de koekkruiden, kaneel, bakpoeder. Meng deze met een pollepel goed door elkaar.
  • Voeg daarna de natte bestanddelen toe: honing (of steviala), de gewelde lijnzaad (of de eieren zonder schaal …), kokosmelk, gembersiroop (optioneel).
  • Pak de mixer en mix het geheel flink door elkaar, tot het een luchtige boel wordt.
  • Spatel de bakgember en de noten er voorzichtig door (optioneel)
  • Giet (met een beetje hulp van een pollepel of spatel) het mengsel in het kleine cakeblik en zet het op een rooster middenin de voorverwarmde oven.
  • Ongeveer 40/45 minuten laten bakken. Dit verschilt per oven. Kijk naar 40 minuten of de koek gaar is. Dit kun je doen met een breinaald of satéprikker. Steek deze middenin de koek. Komt deze er schoon uit dan is de koek gaar. Even voorzichtig drukken op de bovenkant kan ook helpen met kijken of de koek gaar is. Je voelt al snel wanneer de koek klaar is. Meestal veert deze dan wat terug en/of voelt stevig.