Voeding, vitaliteit en leefstijl

Veel mensen voelen zich niet helemaal lekker in hun vel. Ze passen de algemene kennis toe over gezond eten en bewegen en vragen zich af of dit ook ‘gezond’ is voor henzelf.

Terecht, want er is geen gemiddelde mens en wat voor de één geldt, hoeft nog niet te werken voor de ander.

 

Traject op maat

Het traject voor het beheersen van je gewicht bijvoorbeeld bevat geen vastgestelde doelen, strenge weekschema’s en meetmomenten. Daar is op zich niets mis mee, alleen verander je je voedingspatroon en leefgewoonten niet duurzaam, dat blijkt regelmatig.

Vaak val je al snel weer terug in de oude gewoonten. Successen, zoals gewichtsverlies duren maar kort, teleurstelling volgt op teleurstelling omdat de doelen niet realistisch zijn.

Wat veel belangrijker is, zijn de onderliggende oorzaken van eventueel overgewicht. Hoe is het ontstaan? Het is zeer waarschijnlijk dat er lichamelijke belemmeringen zijn bij het op gewicht komen. Cruciaal om dat eerst te onderzoeken. 

Deze lichamelijke belemmeringen komen wel aan de orde bij het traject Voeding, vitaliteit en leefstijl.

 

Welke zijn dat?

Veel lichamelijke belemmeringen staan je lekker in je vel voelen in de weg, voorbeelden hiervan zijn:

  • Hyperinsulinemie (insulineresistentie)
  • Vertraagde stofwisseling
  • Hormoondisbalans (cortisol, oestrogeendominantie, vertraagde schildklierwerking. leptineresistentie)
  • Medicijngebruik (bijwerkingen)
  • Overgewicht
  • Voedingstekorten

 

Je leefstijl veranderen lukt niet?

Dan voel je je vast regelmatig een mislukking.

Om het nieuwe gezonde gedrag langer houdbaar te maken, is het belangrijk dat de verandering verloopt in de snelheid die jij aankan, met gezonde voeding en veranderingen die passen binnen jouw mogelijkheden. Dan lukt het om de veranderingen om te zetten in gedrag voor de langere termijn.

Tijdens het traject heb je toegang tot een online platform. Daar vind je een stappenplan die je in je eigen snelheid oppakt, zonder het meteen op de lange baan te schuiven.

 

Gezonde voeding en actief bewegen

Voeding speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Wat je eet, bepaalt of je je lekker in je vel voelt en of je je lichaam voorziet van de juiste bouwstoffen.

Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? Hoe is gezonde voeding in te passen in je leven? Wat is haalbaar? Hoe kan voeding een medicijn zijn voor kwalen? Welke voeding helpt bij bijvoorbeeld een hormoondisbalans?

Tijdens het traject bespreken we welke voeding bij jouw type, mentale en lichamelijke klachten past. Maar niet alleen voeding, ook welke beweging, en welke valkuilen.

Wat is het resultaat?

Na het traject heb je geleerd manager te worden van je eigen gezondheid. 

Je boekt vlot resultaten voor de lange termijn. 

Als voedings- en leefstijlcoach ben ik in het programma van De Ondernemer op televisie geweest. Ook heb ik gewerkt bij revalidatiecentrum de Vogellanden bij de implementatie van het prevalidatieprogramma en als leefstijlcoach.