Marjon Schiltman

Over mij

‘Ik kan je haast niet los zien van voeding en gezondheid‘, zei een oud-collega tegen mij, toen ik besloot tijdelijk een andere weg in te slaan. Al heeft het me geholpen de heftige Coronaperiode door te komen, ze had gelijk. Al snel had ik geen zin meer om ‘de andere weg’ te combineren met mijn passie: voeding en gezondheid.

Al voor Coeliakie een naam had, worstelde mijn opa hiermee. En ik helaas ook. Maar dat niet alleen. Als kind was ik veel ziek, astmatisch en had veel last van eczeem. Ook zuivel bleek niet mijn grootste vriend. Ik werd erg ziek en ontwikkelde veel ontstekingen van de ‘drie glazen melk per dag’.

Door niet altijd even handige maar wel goed bedoelde adviezen van artsen kreeg ik te maken met een ‘leaky gut’ en langzaam ontwikkelde ik een traagwerkende schildklier en een altijd wankele hormoonbalans.

Tijdens het trainen voor een halve marathon ben ik gebeten door teek. In het ziekenhuis constateerden de artsen Lyme. Goed voor mezelf zorgen was en werd steeds belangrijker. Voor voedingsbegeleiding kwam ik terecht bij een orthomoleculair arts. 

Ik was al leefstijl- en vitaliteitscoach bij een aantal bedrijven en wilde meer en meer weten, omdat de adviezen mij ontzettend hielpen en de stevige probiotica mij hielp bij de antibioticakuren door de Lyme-infectie. De reden dat mijn oud-collega mij niet meer los kon zien van voeding.

Ook ik kwam in de overgang en kwam in gewicht aan. Het zorgde voor veel hoofdbrekens en frustraties. Terwijl dat geen enkele zin had. Ik paste de richtlijnen van de juiste voeding voor mij toe, zorgde voor voldoende rust en actieve beweging en stelde mijn verwachtingen van wat een optimaal gewicht is voor mij bij. 

Acceptatie en rust brachten gezondheid en welbevinden.

 

Mijn praktijk draait weer volop. Daarnaast ben ik met veel plezier auteur en docent bij instellingen voor afstandsonderwijs. Daarin begeleid ik cursisten die een opleiding volgen zoals Allround coach, Wandelcoach, Budgetcoach, Orthomoleculaire therapie, Life coach, Leefstijlcoach, Gewichtsconsulent, Ayurveda, Hormoontherapeut, en Sociale psychologie.

Ik had in mijn lastige periodes veel aan mijn opleidingen en achtergrond. Deze kennis en ervaring zet ik ook graag in voor anderen, met succes.

Relevante opleidingen

 Psychologie en coaching

 • Master Psychologie Arbeid & Gezondheid: Psychodiagnostiek Arbeid & Gezondheid, Psychologie van Duurzame Inzetbaarheid, Loopbaanmanagement
 • Positief coachen vanuit psychologisch perspectief (life coaching, levenslooppsychologie) (Open Universiteit)
 • Psychologisch medewerker Pedagogiek en Psychologie 
 • Bachelor of Science Psychologie (Minor Arbeid & Gezondheid)
 • Mindful eten en emotie-eten (o.a. Joanna Korterink)
 • Transactionele analyse 
 • Oplossingsgericht coachen
 • Counseling bij verslaving
 • NLP 
 
Voeding en leefstijl
 • Propadeuse Voeding & Diëtetiek (hbo)
 • Voeding & Gezondheid (Open Universiteit)
 • Gezondheidsgedrag: interactie tussen individu en omgeving (Open Universiteit)
 • Hbo voedingsdeskundige 
 • Leefstijlcoach
 • Gewichtsconsulent 
 • Ayurveda
 • Voedingsgeneeskunde (Europees Ayurveda College)
 • Orthomoleculaire voedingsleer en therapie (SOE/Atrium)
 • Orthomoleculaire gewichtsconsulent (Ortho Linea)
 • Hormooncoach (Opleidingen 2000)
 • Vrouwenhormonen (SOHF)
 • Voeding en hormonen (SOHF)
 • Mental Health and Nutrition (University of Canterbury)
 • Nutrition and Health: Human Microbiome (Wageningen University)
 • Voeding voor brein en darmen (SOHF)
 • PDS: pathofysiologie, voeding en behandeling. Van wetenschap naar advies op maat. (Voeding & Visie Educatief)
 • Voeding & Overgewicht (SOHF – Rineke Dijkenga)
 
Overig
 • Creatieve therapie, kunstzinnige counseling (diverse)
 • Therapeutisch schrijven 
 • Narratieve therapie 

Ik heb gewerkt als leefstijl- en voedingscoach bij Revalidatiecentrum De Vogellanden en heb aan de ronde tafel gezeten bij het het programma De Ondernemer.