Wie is

Marjon Schiltman

Vóór mijn eigen praktijk heb ik jaren gewerkt als loopbaanadviseur, assessmentpsycholoog en vitaliteitscoach bij een psychologenkantoor in Zwolle, Human Consult, en bij een assessmentbureau, Meurs HRM (Nu Eelloo). 

In de tijd dat ik mijn eigen praktijk aan het opbouwen was, heb ik ernaast gewerkt bij een revalidatiecentrum in Zwolle. Ze waren bezig met het opstarten van een nieuw begeleidingstraject voor mensen met overgewicht. 

Op zich niets mis mee, maar door de betrokkenheid van de zorgverzekeraars werden de cijfers op de weegschaal toch weer te belangrijk, helaas. 

Ik zag veel deelnemers aan het traject verdrietig en teleurgesteld zijn wanneer ze het beoogde gewichtsverlies niet voor elkaar kregen. Al liet de arts van ons team prachtige resultaten zien op gezondheid, de teleurstelling bleef, de verwachtingen waren hoog. 

Iedere week viel mij het neerzetten van de weegschaal zwaarder en zwaarder. Het gevoel bij de deelnemers mislukt te zijn. De twijfels en negatieve gevoelens die ontstonden bij de vraag waarom hun gewicht maar niet daalde, of voor hun gevoel te weinig, raakten mij meer en meer. 

Een van de belangrijkste redenen om daar te stoppen als leefstijl- en voedingscoach. Mijn praktijk zette ik op een laag pitje en ging ernaast schrijven en voor marketingafdelingen werken. Even pas op de plaats.

De terreur van de weegschaal riep ook emoties bij mezelf op. Was ik zelf ook al niet mijn halve leven bezig met afvallen, weer aankomen, lijnen, ontevreden zijn, niet van mezelf houden? En dat terwijl ik al restricties genoeg had in mijn eten (Coeliakie en zuivelallergie). 

De knop ging om. Ik las veel over intuïtive eating, mindful eten, positieve gezondheid, eetgedrag en welbevinden. Ik las dat gewicht lang niet zo veel met gezondheid te maken heeft als wij denken, en dat lijnen meestal niet lukte en veel lijners weer snel zijn aangekomen in gewicht, vaak met rente. Waar zijn we mee bezig?

Ik paste mijn begeleiding aan. Gezond leven en goed voor jezelf zorgen, geweldig, maar niet meer de terreur van de weegschaal, BMI en diëten. Geen restricties, ook niet bij het van jezelf houden. Want we zijn allang GENOEG!

Naast mijn eigen praktijk ben ik met veel plezier docent en (schaduw)auteur van lesmateriaal bij instellingen voor afstandsonderwijs (o.a. NHA en Laudius). Daarin begeleid ik cursisten die een opleiding volgen zoals Orthomoleculaire therapie, Life coach, Leefstijlcoach, ayurveda, Hormoontherapeut, en Sociale psychologie en ik schrijf/redigeer les- en cursusmateriaal.

Ook ben ik erg creatief (zie ook de creatieve werksessies). Ik schrijf en teken veel, en begeleid mensen met creatieve methodieken naar inzicht in wat voor hen belangrijk is en zingeving.