Wat zijn de basisprincipes van ayurveda?

Ayurveda is de wetenschap van het leven. Ayurveda gaat uit van de specifieke behoeftes van elk lichaamstype. Het is dus belangrijk dat je onderzoekt welk type jij hebt.

Wanneer je weet welk lichaamstype jij hebt, helpt dit om je algehele conditie op peil te houden, je gezondheid te verbeteren en je algehele gevoel van welzijn.
 
Door alle afleidingen in onze moderne wereld zijn we onze band met de natuur kwijtgeraakt. Ayurveda geeft ons de handvatten om weer met de natuurlijke cycli in verbinding te komen en zo in optimale gezondheid en welbevinden te leven.
 

Ayurveda is de traditionele geneeskunde van India en wordt als geneeskunde erkend door de World Health Organization. Ayu betekent leven en Veda betekent kennis. Het is dus de kennis van het leven in harmonie met de natuurlijke cycli.

We zien het om ons heen: zonsopkomsten, zonsondergangen, seizoenen, migrerende walvissen, de vogeltrek naar het zuiden. De overleving van bepaalde diersoorten hangt af van de mate waarin ze gehoor geven aan deze belangrijke cycli.

Ook onze eigen gezondheid hangt hier ook mee samen.

Het doel van Ayurveda is om in balans te leven. Als we dat doen, worden we ‘s ochtends uitgerust wakker, krijgen we geen extra trek door de dag heen. We eindigen de dag met evenveel energie als dat we de dag zijn begonnen. Wanneer we naar bed gaan, dan slapen we goed. We leven ons leven volgens het ritme van de natuurlijke cyclus.

We weten allemaal dat stress 80% van onze gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ayurveda geeft ons de middelen om stress terug te brengen, harmonieus te leven en optimale gezondheid te ervaren.

Bij counselling gezondheid en voeding hanteer ik de basisprincipes van de ayurveda. Het is minder dogmatisch dan Westerse diëten. Bovendien voelt het veel natuurlijker.

 

Meer weten over Ayurveda?