Slome Sjonnie koek


Bovenstaande Slome Sjonnie koek is in een tulbandvorm gebakken (2 x de hoeveelheid aan ingrediënten). Normaal past de koek in een klein bakblik.

Waarom Slome Sjonnie? De naam is toevallig ontstaan omdat ik deze koek een goede tegenhanger vond van de Snelle Jelle en meer van die snelle ontbijtkoekrepen :-).

Amandelmeel is één van de ingrediënten. Net als de rest is dit meel glutenvrij. Amandelen bevatten grotendeels enkelvoudig onverzadigde vetzuren (Omega-9) en zijn dus gezond voor hart en bloedvaten. Het is ook een goede antioxidant. Ze bevallen veel mangaan, en mangaan speelt een centrale rol bij de leverontgifting en de aanmaak van energie op celniveau. Daarnaast bevatten amandelen chroom. Chroom houdt onze bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je minder koolhydraat-honger hebt.

Boekweitmeel is de andere glutenvrije meelsoort die in dit recept gebruikt wordt. Boekweit heeft een langere glycemische lading dan tarwe, dus je hebt minder een piek in de bloedsuikerspiegel. Wist je dat boekweitmeel ook een prachtig glutenvrij bindmiddel is voor soepen en sauzen?

Ik gebruik palmsuiker als zoetmiddel. Oké, suiker is suiker. Je kunt overwegen het te vervangen door bijvoorbeeld Sukrin Gold, maar ik ben dol op de smaak van palmsuiker. Een paar voordelen heeft palmsuiker wel. Palmsuiker is minimaal bewerkt en er worden geen chemische ingrediënten aan toegevoegd. Ook heeft palmsuiker vermoedelijk een lage glycemische index, dat wil zeggen dat de koolhydraten langzaam worden afgegeven aan het lichaam. Zo schiet je bloedsuikerspiegel niet omhoog als je het eet.

Het recept is glutenvrij en zuivelvrij. Je kunt de koek vegan maken door het ei te vervangen door 2 eetlepels lijnzaad met 6 eetlepels water. Die meng je van te voren door elkaar en laat je leven staan. Lijnzaad brengt de hormonen in balans, is ontstekingsremmend en bevat omega-3-vetzuren.

Ingrediënten voor een kleine cake

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram honing
  • 50 gram palmsuiker (probeer dit uit, ik gebruik zelf altijd wel minder, je kunt dit ook vervangen door sukrin gold)
  • 1 ei OF 2 eetlepels lijnzaad en 6 eetlepels water, van te voren mengen en even laten staan
  • 175 ml plantaardige melk of 125 ml en 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • 3 theelepels kaneel
  • 4 theelepels bakpoeder
 
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een klein koekblik in en doe er bakpapier in.

Meng eerst de droge bestanddelen met elkaar, voeg erna de natte bestanddelen toe. Blijf goed mengen of mixen. Giet het mengel in het bakblik. Zet dit midden in een voorverwarmde oven. Baktijd is ongeveer 40 tot 45 minuten. Check dit een aantal keren.

Tip

Extra lekker is het, als je wat gehakte noten toevoegd (2 handjes), of stukjes gember.

Lees hier meer over mijn begeleiding: