Zo ontzorg je de mantelzorger

Veel mantelzorgers in Nederland proberen werk te combineren met zorg. Een stevige combinatie. Om overbelasting te voorkomen is het voor werkgevers én werknemers belangrijk hierop te anticiperen. Een manier om dit te doen is job crafting.

Job crafting is proactief gedrag waarbij werknemers hun werk zo aanpassen dat het aansluit op hun voorkeuren, capaciteiten en passies. Werk kan voor de zwaarbelaste mantelzorger niet meer ‘passen’. Op die manier daalt zijn of haar energie en welbevinden. De mantelzorger kan haar of zijn baan zo aanpassen dat deze weer beter aansluit bij wat hij/zij op dat moment aan kan. 

Door je baan te boetseren, bijvoorbeeld de context, kun je zelf actief bezig zijn met je welbevinden en terugkeren naar een gezonde werk-mantelzorg-privé-balans.

In 2019 heb ik onderzoek gedaan naar contextuele jobcrafting (het aanpassen van de context, bijvoorbeeld door thuis te werken) en het welbevinden, de werkprestatie en de houding naar werk van mantelzorgers in loondienst. Zoals een van de geïnterviewden samenvattend zei: