Wat kan ik voor je doen?

Begeleiding van vrouwen in de overgang

Vrouwen tussen de 40 en 60 jaar komen in de overgang. De productie van oestrogeen door de eierstokken neemt langzaam af tot deze volledig stopt. Dit kan het totaal wel 10 jaar duren. Heel soms is en maar een korte periode (denk aan een half jaar) waarin vrouwen veel veranderingen opmerken.

Maar veranderingen zijn er…

De lichamelijke klachten kent iedereen, denk maar aan de ‘opvliegers’, het slechte slapen of het droger worden van de slijmvliezen en de huid. En ook de toename in het gewicht.

Ook de stofwisseling wordt langzamer, door de onrust krijg je meer zin in zoet eten, je hebt minder energie om te bewegen, ook het hormoon insuline is vaak de weg kwijt en je stofwisseling wordt trager.

Je buik wordt dikker want dat deel van het vet neemt de oestrogeenproductie over van de eierstokken. Je hebt immers oestrogeen nodig.

Ook ervaar je vaak veranderingen in je stemming of je beleving. Het is mogelijk dat je daardoor anders gaat reageren, je je minder stabiel en in balans voelt, en vermoeider bent. Erg intensief.

Door het dalen van het hormoon oestrogeen, voel je minder de drang om voor anderen te zorgen. Zo kun je merken dat je gaat nadenken over wie je bent en wat je wilt. Ook dat is wennen, niet alleen voor jou, maar ook voor je partner, je kinderen of vrienden.

In de overgangsperiode gebeurt dus veel,  niet gek dat je best wat ondersteuning kunt gebruiken.

 

Denk maar aan ondersteuning bij:

  • Overgangsklachten
  • Gewichtsbeheersing
  • Emotie-eten (onrust)
  • Vermoeidheid, problemen met je energiehuishouding
  • Slaapproblemen en concentratieverlies
  • Stress en overbelasting
  • (Communicatie)problemen op de werkvloer
Bij al deze onderdelen speelt ook voeding een belangrijke rol! 
 

 

Hoe ziet mijn begeleiding eruit?

Ik leer je manager te worden van je overgangsklachten. Jij weet hoe en wanneer je actie onderneemt om mentale en lichamelijke klachten te verminderen en hoe je dit kunt doen met de juiste voeding. Mijn begeleiding is niet sturend, maar aansporend bij het maken van keuzes.

Met gesprekken en eventueel creatieve opdrachten help ik je inzicht te krijgen in de oorzaken van je overgangsklachten en help ik je maximaal te functioneren op je eigen niveau.

Je boekt al vlot resultaten die ook voor de lange termijn blijvend van aard zijn.

 

Als gesprekken alleen niet voldoende zijn

Creatieve werkvormen

Als gesprekken alleen niet voldoende zijn, zet ik in overleg met jou creatieve werkvormen in om wel de antwoorden te vinden en als ontspanning. 

Want dat doet creatief bezig zijn zonder prestatiedruk!

Voeding en de overgang

De rol van voeding wanneer je in de overgang bent:

Voeding en de overgang

Woon je niet in de buurt van Zwolle?

Dan is begeleiding via Zoom of Teams ook mogelijk!