Gember-koolsalade

Gember gecombineerd met citroensap stimuleert de verbranding op celniveau en verlaagt het risico op insulineresistentie/hyperinsulinemie en overgewicht. Bij mensen boven de 45 jaar is het risico hierop verhoogd, zeker bij vrouwen in de overgang.

Gember heeft een verwarmend effect (en verlaagt Kapha, verhoogt Pitta). Gember is ontstekingsremmend, verbetert de opname van voedingsstoffen, en verlaagt het cholesterol.

Ben je misselijk, pijn in de maagstreek (vaak tijdens de overgang)? Dan helpt een kopje gemberthee goed.

 

Maar nu eerst het recept (voor 4 personen):

Ingrediënten:

  • 1/2 grote savooienkool, fijngeneden, omgeveer 500 gram (witte kool is een goede vervanger)
  • 4 struikjes paksoi, de bladeren losgehaald en in repen gesneden
  • 8 lente-uitjes, in heel dunne reepjes gesneden
  • 200 gram waterkastanjes uit blok, uitgelekt (meestal verkrijgbaar in de toko, de grootste kruidenier van Nederland heeft deze ook)
  • 2 middelgrote wortels,  ook in dunne reepjes gesneden (soms is gesneden wortel ook verkrijgbaar, ongeveer 200 gram)
  • 2 stengels citroengras, fijngesneden (meestal verkrijgbaar in de toko, ook in veel supermarkten, heet ook wel sereh)
  • 1 bosje koriander, gewassen en grof gehakt (let op! Ken je de smaak van koriander niet, probeer het dan eerst, de één vindt het smaken naar zeep, de ander vindt het heerlijk. Houd je er niet van? Laat het dan weg!)
  • 50 gram geroosterde zonnebloempitten (zijn ze niet geroosterd? Rooster ze dan even in een koekenpan zonder boter of olie)

Dressing:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt (als het te dik is, meng het dan met wat water)
  • sap van 2 citroenen
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel versgeraspte gember
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • peper en zout naar smaak (niet te veel zout)

Bereiding

Meng in een grote schaal de savooienkool, paksoi, lente-uitjes, waterkastanjes, wortel, het citroengras.

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, schenk de dressing over de salade en roer deze goed door de groenten.

Meng vlak voor het serveren de koriander door de salade (of niet) en strooi de zonnebloempitten erover.

Breng op smaak met wat peper en zout.