Een kort gesprekje over …
[Wil je meteen door naar de lessen, klik dan op de TAB Curriculum. N.B. de knop complete/completed werkt niet omdat het geen betaald programma is]
Nooit meer diëten
Wat klinkt dat toch heerlijk … Maar wat bedoel ik daarmee? Zonder hypedieet, dus geen Ketodieet, Atkins, Intermittend fasting, Sherrydieet, Sonja Bakker. Gewoon normaal gezond eten. Eten moeten we toch, en dat is ook wel verstandig. Want het komt nu vaak voor dat mensen overgewicht hebben maar toch enorme voedingstekorten. En dat heeft flink wat gevolgen voor de rest van je lichaamsprocessen. Vergelijk het met een stevig personeelstekort in een druk bedrijf. Alles gebeurt maar half en met een hoop stress.
Ja, leuk maar wat is gewoon normaal gezond eten?
Lastig is dat he? Eigenlijk weten we helemaal niet meer wat dat is. Ik zette dat eens op papier voor een cliënt en zij zei: ‘ja, maar dat is toch veel te weinig?’, terwijl een andere cliënt het juist veel te veel vond. We zijn de draad volledig kwijt. Intuïtief en bewust eten is heel belangrijk. Bij intuïtief eten ga je af op de honger- en verzadigingssignalen die je lichaam geeft op het moment dat je honger hebt of juist niet. Dat is het allerbeste …
Maar?
Door de manier waarop we gelijnd en gegeten hebben, al die jaren, zijn die signalen wel wat het spoor bijster. Wat zou jij doen als er nooit naar je geluisterd wordt? We eten niet als we honger hebben, maar op momenten die een dieet ons aangeeft, voedsel die voorgeschreven is, of we eten de hele dag door. En ons lichaam tussendoor maar seintjes geven. We luisteren al jaren niet meer.
En eten voedsel die te weinig voedingswaarde bevat voor effectieve seintjes. We mijden bijvoorbeeld vetten, terwijl die van levensbelang zijn voor de aanmaak van de hormonen, oftewel de ‘signalen’, waardoor ze niet meer aangemaakt worden, of onvoldoende. We eten om andere redenen dan honger, eten veel suikers, of we eten juist tijden niet. Meteen op intuïtie gaan eten, dat lukt meestal niet zo goed. Ik ken mensen die 15 kilo zijn aangekomen na het intuïtief eten, en daar worden ze toch echt niet blij van. En het is op die manier niet ons optimale gewicht. We moeten toch eerst weer leren eten, net als je weer moet leren lopen na een halfjaar gipsbeen.
Wat is een optimaal gewicht?
Dat is het gewicht dat je bereikt als je drie keer per dag gezond en lekker eet. Die tussendoortjes hebben we echt niet nodig. Wil natuurlijk niet zeggen dat je niet een stukje chocola of wat lekkers bij de koffie kunt nemen. Zo kom je vanzelf op een gewicht uit waar je op blijft hangen. Los van BMI’s en andere spannende formules. Meestal voel je je daar ook wel prettig bij.
Is dat niet het geval, zul je toch moeten kijken, wat je nog aan concessies kunt en wilt doen om misschien nog wat gewicht te verliezen. Wil je dat niet, blijf je op het optimale gewicht voor jou met dit eetpatroon.
Bij een bepaald (gezond) eetpatroon hoort voor jou een gewicht, en dat is uniek voor ieder mens. Ik draai het dus om. Dat maakt het meer op maat. Er bestaat geen wonderpil, – middel of -dieet die jou laat uitkomen bij een vaak onhaalbaar gewicht, tenminste niet voor de lange termijn. Heb je volgens de BMI obesitas, dan val je met eetrust en eten op weg naar hormoonbalans al bijna vanzelf af. Het lijkt dan vaak bijna zonder moeite. En dat houd je nu eenmaal langer vol dan een extreem dieet.
Gezond kan ook leuk zijn!
Ja, want dan is er ook nog (eet)gedrag …
Ja, in deze tijd gezond en op gewicht blijven is veel complexer dan een krop sla eten en een abonnementje op de sportschool. Ik heb het bijvoorbeeld nooit over sporten. Dat vindt toch echt niet iedereen leuk. Ik heb het over (actief) bewegen. Als je niet van sport houdt, voel je je bijna meteen al een mislukkeling, terwijl een uurtje tuinieren en in het bos wandelen ook goed is. Veel cliënten slaken een zucht van verlichting hahahaha.
Je hormonen moeten in balans, we moeten weer leren gezond eten na al het diëten, dan horen we tenminste de honger- en verzadigingssignalen na een tijdje weer.
En gedrag. Een hele studie op zich. Eten heeft tegenwoordig zoveel meer functies dan voeden en vullen alleen. Status, een statement maken, troost, of wat vieren. En hoe zet je je intentie om in daadwerkelijk gedrag? Ook daar zit vaak een flinke kloof tussen. Je wilt wel gezond, maar het daadwerkelijk doen, dat zijn toch twee verschillende dingen.
Vergeet ook niet dat je af en toe gewoon een terugval hebt, en toch weer de hele dag door eet, of een streng dieet gaat volgen, of verdrietig bent, of zin in wat lekkers en dan geen appel. Hoe ga je daarmee om? Lukt het je om weer terug te gaan met al die verleidingen om je heen? Of denk je ‘What the hell’ en gooi je de handdoek in de ring.
Mijn begeleiding probeert je daarbij handvatten te geven. Hoe kun je ermee omgaan? Weten dat je weet hoe, kan enorm helpen. Je self efficacy (het vertrouwen in eigen kunnen) neemt toe.
Oh ja verleidingen … omgevingsfactoren heb je ook nog!
Ook daar kun je een boek over schrijven. De invloed van de omgevingsfactoren en hoe je daarmee kunt dealen. Maar dat niet alleen, denk ook eens aan zingeving, stress, omgaan met de tijd, energiemanagement, je zelfbeeld. Goed voor jezelf zorgen, betekent dat je manager bent van je eigen mentale en lichamelijke gezondheid. Een hele klus! Dat vraagt bewust hiervan zijn en tijd investeren. Je kunt het er maar niet ‘een beetje bij doen’. Je moet er tijd voor vrij maken.
Je houdt niet van zelf koken of hebt er geen zin in? Dat is vervelend. We kijken hoe je het met meer zin en moeite toch wel kunt doen. Als ik geen zin heb om mijn tanden te poetsen, heb ik over 10 jaar ook een kunstgebitje. Dat is een elektrische tandenborstel toch een betere optie.
Al deze thema’s komen aan de orde als ik cliënten begeleid. Het heeft geen zin om in te zoomen op één aspect, omdat ze allemaal in elkaar doorlopen en met elkaar verbonden zijn.
In het kort, ik help je weer manager te worden van je eigen mentale en lichamelijke gezondheid.
Nog een paar opmerkingen:
- De opdrachten kun je helaas niet op het scherm maken, dat betekent dat je schema’s etc. voor het maken van de opdrachten over moet nemen op papier.
- Dit papier met de gemaakte opdrachten kun je vervolgens in je vitaliteitsklapper doen
- Ook mag je het naar mij sturen, als stok achter de deur om de opdracht te maken, of om te bespreken in een volgend consult, dat is aan jou
- Het programma is vrij, je mag zelf kijken wat je wel of niet ervan maakt
- Wel kan het zijn dat ik je adviseer bepaalde modules door te nemen
Wil jij één van deze thema’s alvast onderzoeken? Hoe gezond jouw relatie met eten is? Maak dan de test hieronder:
Wil je alle thema’s doorlopen van deze e-learning?
- Klik dan op de tab Curriculum!
Succes!